Články

Jaký ložní textil vybíráme?

Jako všechno ostatní, tak i ložní povlečení prochází vývojem. Během několika let se nezměnily jenom vzory, ale také materiály (perkal, mikroplyš, mikrobavlna, mikrokrep a další). Nejpoužívanější je především bavlněné povlečení, ale v oblíbenosti stoupá i krepové povlečení, které nabízí tu výhodu, že se nemusí žehlit.

Patříte-li mezi skupinu lidí, kteří si potrpí na luxus, určitě vyzkoušejte saténové povlečení, které Vám tuto rozkoš dopřeje. U klasického se jedná o bavlněný satén s lesklou úpravou, který oceníte v letních dnech, kdy příjemně chladí. U povlečení je též důležité zapínání. Dříve se povlečení zapínalo pomocí knoflíků, ale v dnešní době je nejčastější zapínání na klasický zip.

Kromě povlečení je potřeba i prostěradla. Na trhu se objevují i sady se stejným vzorem, jaké je povlečení.

fotka: Články: Přehoz na postel

Krásnému povlečení nesmí chybět ani přehoz na postel. Přehoz na postel lze zakoupit samostatně v obchodě s ložním prádlem, ale i u prodejců postelí, kde Vám nabídnou přehoz i ve stejném odstínu, jako je právě zakoupená postel.

Jak správně pracují žaluzie

Žaluzie byla vytvořena tak, aby zajišťovala proud čerstvého vzduchu, ale zabránila nečistotám, prachu a vodě proniknout do místnosti. Počet nožů je pro žaluzii zásadní z hlediska právě ochrany pronikání nežádoucích prvků. Plocha žaluzie závisí na počtu nožů a celkové velikosti, vybírejte vždy podle velikosti okna a požadavků na světlo, proudění vzduchu a ochranu proti nečistotám. Podle hustoty a počtu volného prostoru mezi noži lze vypočítat, jaké procento Vám žaluzie zabere z celé plochy okna. Plocha volného vzduchu běžně bývá v rozmezí od 35 % do 60 % plochy. Obecně platí zásada, že čím větší je prostor v místnosti, tím větší procento volné plochy by měla Vaše žaluzie splňovat.

Vertikální žaluzie jsou vhodným doplňkem domácnosti nebo pro příjemný pocit v kanceláři.

fotka: Články: Žaluzie Praha - vertikální

Horizontální žaluzie se zase častěji využívají mezi okna do klasických paneláků.

Pronikání vody

Bodem průniku vody je bod, který umožní v žaluzii proniknout vodě skrz. Každá žaluzie má svoji hranici nasávaného vzduchu do doby, než začne skrze ni pronikat voda. Existují metody testování průniku vzduchu do doby, než voda projde skrz. Testy jsou závislé na nahuštění vzduchu vodou a na jeho rychlosti proudění přímo proti žaluzii.

fotka: Články: Žaluzie Praha - interiérové žaluzie

Odolnost proti větru

Odpor žaluzie lze měřit spuštěním vzduchu přes žaluzii a měření tlakové diference v různých rychlostech. Nižší úhly nastavení lopatek nebo více aerodynamické tvary pomáhají vytvořit menší odpor. Tento aspekt je třeba zvážit ve vysoko-patrových budovách nebo v místnostech s větráky.

Shrnovací dveře - zastaralé nebo retro?

Shrnovací dveře zná snad každý. Takzvané "zašupovačky" hýbali světem našich rodičů jako novinky v 80tých letech, kdy snahou designérů, dá-li se to tak říci byla úspora místa a pohodlné obývání malých prostor.

"Harmoniky" se staly designovou novinkou ve všech domácnostech, byly lehké, nezabíraly moc místa a vždy bylo na výběr alespoň ze dvou dekorů. Dnešní "zašupovačky" mají nespočet dekorů, velikostí, barev a materiálů, ze kterých si jen těžko vybrat. Na trhu najdete běžně k dostání dřevěné, dýhované nebo plastové, možnosti se najdou i mezi těmi nejtenčími - akrylovými. Nejběžněji používané jsou však dveře z tvrzeného plastu.

fotka: Články: Shrnovací dveře - imitace dřeva

Zavírání je řešeno onou zmíněnou harmonikou, zavírat je lze klikou nebo na zámek. Kliky jsou k dostání v různých tvarech, barvách i velikostech. Pokud máte v bytě všechny dveře pěkné, dřevěné a nechcete si kazit dojem přírodních materiálů v bytě - můžete si pořídit shrnovací dveře v dekoru dřeva - prosklené nebo plné.

Může se vám zdát, že to není to pravé v dnešní moderní době, ale opak je pravdou - svět si rád vrací osvojené zvyky.

Jak správně čistit vertikální žaluzie

Pokud chcete opravdu kvalitně vyčistit své želuzie,musíte je demontovat a odvézt do specializované čistírny nebo je vyčistit u vás doma. Při špatném postupu může snadno dojít k poškození jednotlivých lamel, proto je potřeba jednat svědomitě.

Použití obyčejné pračky nepřichází v úvahu, lamely se velice snadno zaperou, některé materiály se mohou po stranách třepit a nenávratně se zničit.

Jednou z možností je opatrně je namočit na 24 hodin do vany se speciálním čističem. Po uplynutí doby je nutné nechat žaluzie volně vyschnout, pozor! ne nad topeni, mohou se pod vlivem většího tepla kroutit.

fotka: Články: Vertikální žaluzie - detail

Pokud se bojíte vlastní iniciativy, přenechte to odborníkům. Profesionální metodou je čištění ultrazvukem. Zde je potřeba vědět, že ultrazvuk nemůže kvalitně vyčistit některé materiály, a je určen spíše pro čištění pevných materiálů, jako jsou kovy.

Nejlepší a nejpoužívanější metodou jsou speciální čistící lázně nabízené čistírnami. Jsou dělané přesně na míru, dle materiálu Vašich žaluzií a stupně znečištění. V průběhu čištění dochází ke kontinuálnímu pohybu lamel v čistící lázni, což zaručuje šetrné zacházení s těmito lamelami a dokonalé vyčistění.

Po vyčištění Vám firma skoro vždy nabízí i služby zpětného namontování lamel, je to velmi titěrná a odborná práce, laik by je mohl snadno utrhnout.

Žaluzie a rolety součástí našeho domova

Je nepředstavitelné mít v dnešní době okna zcela holá – lidé by Vám do nich jistě s oblibou koukali - ostatně znáte to sami, jdete kolem oken v přízemí a prostě se instinktivně podíváte.

Neumíme si představit, jak by našim zákazníkům bylo nepříjemné muset vykonávat každodenní činnosti ba se dokonce oblékat před zraky nenechavých očí kolemjdoucích. Proto nabízíme širokou škálu možností rolet i žaluzií vhodných do oken všech možných rozměrů. Často se s nimi setkáte jak na chalupě u babičky, tak v krásné vile u známých. V posledních dvou letech zaznamenal náš trh větší zájem jak o žaluzie, tak o rolety – procházejí si jakýmsi znovuobjevením, hlavně proto, že jsou univerzální, relativně levné a dostupné.

V sortimentu žaluzií nechybí žaluzie jak do eurokooken, tak do klasických dřevěných, plastových snad ani nemůže být řeč, ta jsou samozřejmostí už pro jejich oblibu posledních 15 let.

Při výběru dbejte na to, jak se který typ užívá, montuje a také kolik toho snese, vždy pak žaluzii přizpůsobte Vašim požadavkům. Neváhejte a vyberte si: žaluzie rolety Praha Vás rády dovedou ke spokojenému nákupu!





 


Kontakt: p.Novotný - ABAK, tel: 251 680 139, m: 777 852 168, web: zaluzie-rolety-praha.cz